Pink Paw Print

1.9.2015

Muutama sananen feminismistä

Mua on ruvennut viime aikoina häiritsemään kovasti se, että mun tuttavapiirissä on hirveä määrä ihmisiä, jotka pilkkaa feminismiä ja haukkuu feministejä. Välillä tätä kuunnellessani oon ollut hämmentynyt siitä, miten sitä vastaan on olemassa ihmisiä, mutta lopulta oon onnistunut paikantamaan ongelman siihen, että todellisuudessa, ihmisillä on vain termit sekaisin. Tässä tekstissä siis tiivistettynä se keskustelu, jonka käyn jokaisen tällaisen ihmisen kanssa:


Feminismi sanana kuulostaa siltä, että se ajaa naisten oikeuksia. Vain naisten oikeuksia, oikeastaan. Viittaahan se "fem" siinä alussa vähän niin kuin "femaleen." Feministi taas tuntuu monen mielessä olevan nainen, joka vihaa miehiä, tai vähintään ei ole kiinnostunut heidän oikeuksistaan. Oikea sana miesvihalle on kuitenki misandria. Ei feminismi. Naisviha taas on misogynia. Meninisteistä taas en tiedä, trolliliike vai juurikin termitietämättömien miesten vastahyökkäys?

Katsoin tovi sitten videon, jolla miehiltä kysyttiin kysymyksiä, kuten "pitäisikö kaikilla olla samansuuruinen palkka sukupuolesta riippumatta" ja vastaukset olivat tietysti myönteisiä. Silti kun videon lopussa kysyttiin, ovatko he feministejä, kaikki kielsivät. Vaikka juuri hetkeä aiemmin he olivat myöntyneet kaikkiin niihin periaatteisiin, joita feminismi ajaa: Kaikille samat oikeudet, olit sitten mies, nainen, jotain siltä väliltä tai jotain ihan muuta. Sukupuolella, kansallisuudella, ihonvärillä, työpaikalla tai millään muullakaan ei ole väliä feminismissä, kaikki ovat samanarvoisia.



Naisviha ei aiheuta pelkästään sitä, että naisten oikeuksia karsittaisiin. Se vaikuttaa myös siihen, kuinka hyväksyttävää miesten on näyttää perinteisesti naisellisia piirteitä. Tunteiden näyttäminen, muodin seuraaminen, ulkonäöstä huolenpito, lapsen kasvattaminen, sisustaminen... Jos perinteisesti naisellisia piirteitä halveksutaan, myöskään miehet eivät saa käyttää niitä. Tunteellinen, itsestään huoltapitävä mies voidaan leimata homoksi tai "neidiksi", joka naisvihaisen ajatusmallin mukaan on paha asia.

Sama tietysti kääntyy myös naisia kohtaan; olet epäonnistunut naisena jos olet epäviehättävä, sillä yksi naisen valteista on ulkonäkö, rinnat ja perse, vaikka toisaalta olet turhamainen bimbo jos olet liian nätti. Tieteen aloihin, teknologiaan ja muuhun suuntautuminen voi saada jopa negatiivista palautetta, koska "ne nyt vaan ei ole naisten aloja, miehet on niissä parempia." ja helposti ajatellaan naisen kiinnostuvan miesvaltaisesta asiasta vain saadakseen miesten kiinnostuksen ja ollakseen "parempi nainen kuin muut." Toisaalta taas esim. naisen oluenjuontia, jalkapalloharrastusta tai muuta voidaan katsoa hyvällä, koska tämä nainen ei pidäkään "perinteisistä naisten hömpötyksistä vaan oikeista järkevistä jutuista" a.k.a. perinteisesti miesten jutuista, ja on näin parempi ihminen. Feminismi edustaa sitä, että kaikki piirteet ovat ok, niin feminiiniset kuin maskuliiniset, olit sitten mies tai nainen tai joku muu. Mikään piirre tai kiinnostuksenkohde ei tee sinusta huonompaa miestä tai huonompaa naista.


Perinteisesti naisvihaan liittyy myös se, että raiskauksiin suhtaudutaan asenteella "no, mitäs tytöllä oli päällä? Oliko humalassa?" Ihan kuin nämä tapaukset olisivat naisen vika. Tämä taas luo yhteiskuntaan ajattelutavan, jossa mies olisi tyhmä, vaistojensa ja halujen vallassa, kykenemätön ajatteluun, kuin eläin jonka on pakko panna jos tilaisuus tulee, ei minkäänlaista itsehillintää. Feminismissä mies on fiksu, ajatteleva ihminen, joka pystyy hillitsemään itsensä, vaikka nainen kulkisi alasti kadulla tai olisi sammunut. Feminismin mukainen normaali mies ei siinä ajattele, että on pakko raiskata kun on kerran tilaisuus.





Yleisesti myös ajatellaan, että perheväkivalta tai raiskaukset kohdistuu ainoastaan naisiin. Jos olet mies, jota lyödään, olet raukka, kun et pysty itseäsi edes naista vastaan puolustamaan. Naisten puolelta läpsiminen sallitaan, koska he ovat heikompi sukupuoli, eihän se raavaaseen mieheen satu. Feminismi on tätä vastaan, ja pyrkii siihen, että myös perheväkivallasta ja hyväksikäytöstä kärsivät miehet voisivat hakea apua; ei ole häpeällistä joutua perheväkivallan kohteeksi, olit sitten nainen tai mies. Naisten ei ole ok lyödä miestä sen enempää kuin miesten olisi ok lyödä naista.




Olen kyllä itsekin sitä mieltä, että feminismi sanana on todella huono, varsinkin kun tuon nimikkeen alle mahtuu jo hyvin monenlaista eri feministiä, joista osa on miesvihaisia, rasistisia tai transfobisia, mikä taas minusta ei kuulu feminismiin. Kielen tulisi helpottaa kommunikaatiota, ei vaikeuttaa sitä, eli olisi hyvä jos feminismin tilalla olisi sana, josta jokaiselle tulee mieleen heti tasa-arvo. Tuntuu turhauttavalta, että liikkeen hyvä tarkoitus hukkuu sen alle, että sitä kuvaava sana aiheuttaa vääriä mielikuvia, ja se täytyy erikseen selittää auki, jotta se ei tule sekoitetuksi toisiin - mahdollisesti myös "feministeiksi" itseään kutsuviin - ryhmiin. Korvaavaa sanaa tuskin kuitenkaan on luvassa, joten haluaisin omalta osaltani auttaa sitä, että jokainen ainakin omassa lähipiirissäni tietäisi, mitä feminismi oikeasti tarkoittaa. Tai ainakin mitä se minulle tarkoittaa, kun puhun olevani feministi.

Mitä se taas ei tarkoita, on se, että kivastutaan joka ikisestä pienestä vitsistä. Näistä pienistä asioista jatkuva vaahtoaminen aiheuttaa vain sen, että se isompi tarkoitus jää pikkukinastelun ja vääntämisen alle. Ei mullekaan jää hirveän positiivinen mielikuva liikkeestä, jonka alla ei saa kertoa yhtäkään vitsiä jos se on lainkaan jotakin ihmisryhmää loukkaava. Minä en ainakaan pysty niin elämään, sillä mun huumorintaju on usein melko vääntynyttä monella tapaa, ja omassa rauhassani nauran niin naisia, miehiä, eri uskontoja, eläimiä, poliittisia linjauksia ja kaikkea mahdollisia pilkkaaville vitseille. Koska sitä ne ovat, vitsejä. Sillä tavalla ne tulisi ottaa. Feminismillä sanana olisi ehkä huomattavasti positiivisempi kaiku, jos osa ei vetäisi hernettä nenään jokaisesta pikkuvitsistä, vaan keskityttäisiin niihin oikeasti oleellisiin asioihin.


Mutta jos teksti oli liian pitkä etkä jaksanut lukea;
Misandria, eli miesviha, ei ole sama asia kuin feminismi. Nimestään huolimatta feminismi ei aja vain naisten oikeuksia, vaan ihan jokaisen oikeuksia, sukupuoleen katsomatta, ja hyvin monella tavalla.

Kaikki sukupuolet ja sukupuolettomat ovat samanarvoisia, terveisin feministi (ainakin omasta mielestään.)



6 kommenttia:

  1. Anonyymi5/9/15 00:19

    Taidan itsekkin olla feministi sinun määritelmäsi mukaan, mutta en halua kutsua itseäni siksi ihan vain etteivät nämä "miesvihafeministit" saisi minkäänlaista hyväksyntää. Harmillisesti he tuntuvat olevan eniten esillä feminismin lipun alla ihan vain radikaalisuutensa ja äänekkyytensä vuoksi. Minusta feminismin tilalle pitäisi keksiä toinen -ismi nimi, koska se nimitys on tuntunut päätyneen pahojen ihmisten kynsiin. ...ja sitten toivoa ettei tällekkin käy samoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi5/9/15 22:26

      Näistä 'miesvihafemakoista' saa kyllä aina kuulla kaikkialla, kuinka he ovat äänekkäin ja näkyvin joukko, mutta itse kun olen oikeasti koittanut heitä löytää, niin eipä ole tullut vastaan. Olenkin päätynyt siihen tulokseen, että tämä joukkio taitaa olla vain urbaani legenda, elää vain meninistien tarinoissa ja sieltä levinnyt muidenkin tietoisuuteen, vaikka oikeasti ovatkin vain varjoja.

      Poista
    2. Jos et ole vielä käynyt tumblr-sivustolla, nyt on hyvä aika, sillä sieltä löytää todella nopeasti hyvin miesvihaisia "feministejä!" Henkilökohtaisesti olen törmännyt itse oikeassa elämässä vain pariin tällaiseen ihmiseen, joista yksi facebookissakin ihan suoraan myönsi vihaavansa miehiä, koska miksi ei vihaisi, kun ne ovat naisia alistaneet kautta historian. Eli kyllä niitä löytyy! Vaikka vähemmistöä varmasti ovatkin.

      Poista
  2. Anonyymi6/9/15 00:30

    "Nimestään huolimatta feminismi ei aja vain naisten oikeuksia, vaan ihan jokaisen oikeuksia, sukupuoleen katsomatta, ja hyvin monella tavalla."

    Mielestäni hieman harhaanjohtava lause, vaikka päämäränä onkin tasa-arvo yleisellä tasolla. Lähtökohtaisesti feministit keskittyvät naisten asioihin, ja näin ovat historiallisestikin tehneet. Siinä vaiheessa sitten kun naisten asiat eivät ole enää prioriteetti niin sitten voidaan vaihtaa jo termiäkin toiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi6/9/15 14:45

      Olen samaa mieltä. Yllättyisin jos löytäisin minkään feministisen tai tasa-arvoyksikön tavoitelistalta vaikkapa pakollista asepalvelusta naisille.

      Poista
    2. No, minä ainakin olen kannattamassa asevelvollisuuden tasa-arvoistamista, tosin toivoisin sen ennemminkin olevan vapaaehtoista niin naisille kuin miehillekin. Aika moni tapaamani samanhenkinen feministi on samaa mieltä.

      Ja no, onhan se totta, että enemmän siellä varmasti naisten oikeudet on pinnalla, mutta on hoksattava se, että aika moni "naisen oikeuden parantaminen" johtaisi myös siihen, että miesten oikeudet parantuvat. Tasa-arvo parantuu. Eikä naisten oikeuksien tukeminen sulje pois sitä, että tahtoisi ajaa myös miesten oikeuksia, kuten moni tuntuu ajattelevan. Ehkä kuitenkin oli tosiaan liikaa sanoa, että on tarpeellista vaihtaa täysin nimeä. Välillä vain tuntuu, että feminismi tarvitsisi jonkin uuden nimen, joka ei toisi heti mielikuvia siitä miesvihaisuudesta, kun se ei kuulu asiaan.

      Poista

:3